TREND 2021/22 SONBAHAR-KIŞ KUMAŞ TRENDLERİ
24 Ağustos 2021

Yazı ve grafik: D. Ali Yıldız

 

Özellikle pandeminin etkisiyle insanlar modayı ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaya başladı. “Maksimum Fayda ve Minimum Tüketim” yaklaşımının benimsendiği bu dönem, tüketici, temel ihtiyaçlarında somut ve ölçülebilir fayda arıyor. Bu faydanın kapsamını, kumaş veya bitmiş ürün üzerinde açarsak; satınalınabilirlik, koruyucu özellik, kullanım esnekliği, rahatlık ve dayanıklılık şeklinde düşünebiliriz. Bununla birlikte aynı kişinin temel ihtiyaçların dışına çıkıp savurganlık yaptığı anları da olacak. Burada satın almasını sağlayan dürtünün kaynağı kişisel zevklerin tatmin edilmesi, hayatına renk katması, kendisini ifade etmesine ve farklılaşmasına katkı sağlaması olarak kabul edilebilir.

 

 

Küresel modaevleri ve tasarımcıların 2021/2022 Sonbahar/Kış sezonu koleksiyonlarına kullanılan materyaller açısından bakılınca, nostaljik bir hissiyatla ‘vintage’ modanın ve doğal elyafların yükseldiğini görüyoruz. Premiere Vision’un sezonda mutlaka olması gerekenler başlığında çevre dostu örgülerin altını çizdiğini ve pazarın bundan böyle düşük çevresel etkiye sahip ürünlere odaklanacağını söylediğini hatırlatalım. İtalyan trend stüdyosu Italtex ise dünyadaki tekstil elyaflarının %25'ini oluşturan pamuğun, geri dönüştürülmesine dikkat çekiyor. Yaşadığı gezegene karşı daha duyarlı hale gelen insan, devasa tüketim çarkının tuzaklarını daha net görmeye başladı. Alıştığı konforu terk etmese de vahşi doğaya, ilkel yaşam biçimlerine imrenerek bakıyor. Bu da doğadan ilham alan tasarımları, ham dokuları, hafif ve fonksiyonel kumaşları, sakinleştirici tonları, organik estetiğe sahip kumaşları, vahşi ve şiirsel desenleri gündeme taşıyor. Bunun yanında insanlığın yarattığı ve bugüne aktarılan değerler ile kültürel çeşitlilik de bu sezonun gözdesi. Uluslararası trend kuruluşu Trendstop’un önerileri arasında yer alan, dünya mirasından ilham alan baskılar, yumuşatılmış coğrafi desenler ile el sanatları bu minvalde okunabilir.

 

2021/22 Sonbahar / Kış sezonunda günlük giyime yönelik kumaşlar görünüm ve doku olarak farklılaşarak gündeme geliyor. Şu ana kadar sergilenen koleksiyonlarda triko örmeler, tüvit gibi daha geleneksel dokumalar, lüks kaşmirler, yüzeyde daha uzun hav ile karakterize edilen kumaşlar, termal ve yumuşak kadifeler, satenler, ipekler, jakarlı dokumalar, viskon/polyester karışımı kumaşlar, pelüş benzeri tüylü kumaşlar, termal ve koruyucu polarlar, şeffaf tül ve danteller öne çıktı. Süslü kapitonelerin, lazer kesim ve 3D kabartmaların dikkat çektiği sezonda, yumuşak deriler, yenilenmiş chino’lar, antibakteriyel liflerden dokunmuş metalik parıltılı kumaşlar, değişken çizgili ekose kumaşlar, balıksırtı ve kazayağı dokumalar ile eskitilmiş dokular da bulunuyor.

 

 

HAUTE COUTURE KUMAŞLAR

 

Kullanılan özel kumaş ve lüks materyaller ile hazır giyimden ayrılan ‘Haute Couture’ koleksiyonlarında, özenli el işlemeleri, uçuşan tüller, şifonlar, jakarlı dokumalar, parıltılı teknik kumaşlar ve payetler öne çıktı. Paris’te sergilenen 2021/22 Sonbahar-Kış Haute Couture koleksiyonlarında feminenliğin ön planda olduğu tek parça elbiselerin yanı sıra günlük kullanıma uygun keskin hatlara sahip maskulen takımlar, lüks mantolar da bulunuyordu. Büyük mücevherlerin ve görkemli hacimlerin öne çıktığı koleksiyonların detaylarında füturistik çizgiler, yaratıcı örgüler, fiyonklar ve üç boyutlu saten güller bulunuyordu.

 

 

DANTEL VE ORGANZELER

Tenin veya alttaki giysinin bir bölümünü gösteren, süper hafif, ışıltılı ve ince kumaşlarla oluşturulan transparan detaylar bu sezon, romantik ve çekici tarzların anahtarı. Tül ve organze birkaç sezondur özellikle gece elbiselerinde başroldeydi. Dantel ise bir süredir gelinlikler dışında koleksiyonlarda pek az yer buluyordu. 2021/22 Sonbahar-Kış sezonuyla birlikte zarif ve canlı danteller tekrar yükselişe geçiyor. Gazlı bez üzerine yapılan nakış işlemeleri ve geleneksel el sanatlarını da kapsayan bu trendin bir yanında muslin de bulunuyor.

 

HAFİF TÜVİTLER

Chanel takımları dışında genelde orta yaş ve üstü kadınlara yakıştırdığımız klasik tüvit, gençleşmiş olarak gündemimize giriyor. Daha hafif doğal malzemeler ve neo elyaflarla üretilen yeni tüvit kumaşlar yaratıcı renk kombinasyonu ve desenlerle canlandırılarak güncel modaya uygun hale getirildi.  

 

TRİKONUN ALTIN YILI

2021/22 Sonbahar-Kış sezonunda tam anlamıyla triko örmelerin yükselişine tanık olacağız. Nostaljik bir yanı da olan bu ana akımda, küçük renkli bir süveter veya düşük omuzlu basit bir hırka güçlü bir stil parçası haline geliyor. Bel hizasında biten yaratıcı ‘crop-top’ üstler, uzunlu kısalı elbiseler ve etekler, renk renk farklı dokulara sahip kazaklar veya ikili-üçlü takımların triko yorumları neredeyse her koleksiyona girdi. Yepyeni örgü teknolojilerinin kullanıldığı sık veya seyrek örgülerden, kuşgözü, kablo, ‘leno’ veya çift örgülü ‘pointelle’ gibi klasik triko desenlerine kadar her çeşit desenin kullanıldığı sezon, triko üreticilerine “Altın Yıl” yaşatacak gibi görünüyor. Bir dönemin hippi giyim tarzını da yansıtan kimi tasarımlarda, el işçiliğini anımsatan tığ işi kazakların yanı sıra özellikle mont ve hırka gibi dış giyim ürünlerinde başta süet olmak üzere trikonun farklı materyaller ile birlikte kullanımı da görülüyor.

 

MAVİ KADİFE

Geçen kış tekrar gündeme gelen kadifeler bu sezon Trend Council ve Premier Vision tarafından hem günlük kıyafetlerde hem de gece kıyafetlerinde önerilen kumaşlar arasında. Yumuşak apreli fitilli kadifeler, poliamid ve liyosel karışımı kırpılmış veya ezilmiş kadife dokumalar, geri dönüştürülmüş polyester ve tri-asetat karışımlarından yapılan kadifeler farklı yıkama ve boyama teknikleri ile tasarımcılara ilham veriyor. Ezilme efekti ile derinlik kazandırılmış koyu renk kadifeler özellikle abiye kıyafetlere zarif, feminen bir hava katıyor.

 

SEZONUN OLMAZSA OLMAZLARI

Yeşil, kil ve sıcak tonlarda yumuşak parlak deriler, koyun postu gibi beyaz ve yumuşak örtüyü andıran pelüş benzeri tüylü kumaşlar, antibakteriyel, termal ve koruyucu metal liflerle dokunmuş parlak kumaşlar, batik boyama pamuklular, spor giyim için konforlu polarlar, keskin minimal bir stil yaratacak katı kumaşlar da kış koleksiyonlarında sıkça karşımıza çıkacak.

 

Bir sonraki yazı: 2021/22 Sonbahar-Kış Desenleri

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar