TREND 2021 İLKBAHAR/YAZ MODA TRENDLERİ -2. BÖLÜM
18 Ocak 2021

2021 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri dosyamızın birinci bölümünde, içerinin güven ve konforu ile dışarının davetkar çağrısı arasında kalan insanın giyinme/satın alma davranışlarını bu iki duygu üzerinden gerçekleştireceğini yazmış, genel olarak sezonun kilit parçalarına ve renk paletine değinmiştik. Bu bölümde ise renklerle birlikte, SS2021 kumaş ve desenlerine göz atıyoruz.

 

“YARATICI KURALSIZLIK”

 

Bu sezonun yaratıcı yaklaşımlarında anahtar sözcük kuralsızlık. Yaratıcılıkta tekdüzelik ve monotonluk ortadan kalkıyor. Renklerle ve kumaşlarla daha özgür oynamalar, daha cesur eşleştirmelere izin veren sezonun kuralcı olduğu alan ise üretim sürecinde kendini hissettiriyor. Moda endüstrisi, çevreye ve insana karşı sorumluluk yükleyen bir moda eko sistemine çoktan girdi bile. Önümüzdeki yıllarda pazar da bu konuda daha seçici olacak ve sistemin dışında olanları eleyecek.

 

SS21 KUMAŞLAR

2021 İlkbahar/ Yaz kumaş trendlerinde birçok tema var ama Trendstop ve Fashion United’a göre SS21 kumaşlarında baskı, yüzey ve dokular yeniden önem kazandı. Teknik yeniliklerin daha ince bir şekilde sunulduğu sezonda asıl itici güç, sürdürülebilir döngüsel bir endüstrinin geliştirilmesi için üretimin her yönü ile ele alınması oldu. Paris’teki Premiere Vision, Texworld ve Interfiliere fuarlarında iki kavram öne çıktı: ‘Hafiflik’ ve ‘Ham yüzeyler’. Münich Fabric Start’da ise “fonksiyonellik” vurgusu akıllarda kaldı. Her iki fuarda da ziyaretçilerin en çok üzerinde durduğu nokta örgü sıklığı/sayısı, en çok ilgi gösterdikleri kumaş ise ‘denim’ oldu. Klasiklerin fonksiyonel biçimde yeniden yorumlandığı, geleneksel tekniklerle modernin birleştirildiği sezonun referansları arasında botanik, sanat, dekoratif süslemeler bulunuyor.

 

HAFİFLİK VE HAM YÜZEYLER

Hafiflik trendinde şeffaf, ultra hafif, kırışmayan, esnek kumaşlar bulunuyor. Bu kumaşlarda kullanılacak desen ve işlemelerde yuvarlak hatlar, büyük motifler, dantel dokular, ışıltılar, titreşimli efekt ve renkler öne çıkıyor. Artan dijitalleşmeye paralel her gün dokunduğumuz sert yapay yüzeylere modanın cevabı olarak okunabilecek ham yüzeyler ise insanın doğal ve yumuşak yüzeylere dokunma isteğini ifade ediyor. Bu trendde klasik kumaş ve dokumalar üç boyutlu detaylar, iyileştirici malzemeler ile yeni bir görünüme kavuşturuluyor.

 

FONKSİYONEL KUMAŞLAR

Fonksiyonel kumaşlarda ise farklı yıkamalar, kapitone ve patchwork uygulamaları ile yeni denimler, pamuklular, ultra hafif ve yumuşak kumaşlar, kabartma yüzeyler, matematiksel desenler, nefes alan kumaşlar, lazerle kesilmiş delikli kumaşlar, çok renkli efektler, yanar döner yüzeyler, jakarlar, ıslak görünümlü efektler, metalik ışıltılar, 80'lerden esinlenmiş buruşuk yüzeyler bulunuyor.

 

SS21 / KUMAŞ DESENLERİ

Dinamik bir renk kartelasına sahip İlkbahar/Yaz 2021 sezonunda susuz minerallerden ilham alan tonlar, çiçek ve bitkilerden ilham alan renkler etkileyici monokromlarda ve beklenmedik eşleşmelerle kullanılırken bu renklerle hazırlanan desenler de çeşitlilik gösteriyor. Bulanık ve soyut çiçekler, dijital olarak yeniden yorumlanan hayvan derileri, fırça efektleri, mürekkep lekeleri, akışkan desenler, mumlu dokular, karışık olmayan yalın desenler, canlı tropik görüntüler, kesik kontrast desenlerin, el yapımı çizim ve baskıların öne çıktığı SS2021 sezonunda Premiere Vision’nda öne çıkan birkaç tema şöyle:

 

CANLI TROPİK

 

 

Matisse tarzı tropikal desenler, koyu renkler ve baskılar, kalın belirgin çizgiler, düz el boyamalar ve yaprak desenlerinden oluşuyor.

 

BOYA ve MÜREKKEP

 

Bu temada sanatsal çiçekler, pastel tonlar, basit görüntüler, mürekkep lekeleri, fırça efektleri, el çizimleri, ekspresyonist çiçekler, basit ve saf görüntüler bulunuyor.

 

GEZGİNİN NOT DEFTERİ

 

 

Adından da anlaşılacağı üzere bir gezginin gördüklerinden ilham alan bu tema nostaljik baskılar, vintage botanik desenler, palmiyler, daha çok döşemelik kumaşlarda karşımıza çıkan açık renk arka plan üzerinde çiçek, kuş, peyzaj figürlerini ifade eden tropikal Jouy tuvali, retro seyahat görüntüleri, şehir eskizleri, eşarp baskıları, el çizimleri, sahil, sayfiye çizimleri ve deniz kabuklularına yer veriyor.

 

KARIŞIK OLMAYAN PALET

 

Mevcut desenleri daha yalın ele alan bu temada basitleştirilmiş batikler, mürekkeple çizilmiş çiçekler, iki renkten oluşan etnik desenler, çizgisel yaprak çizimleri, monokrom tropikler, monoprintler, stencil çiçek baskıları yer alıyor.

 

KESİK KONTRAST

 

Dekupe edilmiş gibi görünen desenler, keskin bir kontrast yaratacak bir renkte fona yerleştirilir mantığını taşıyan bu temada, karışık geometrik desenler, hayat ağacı, dekoratif süslemeler, egzotik baskılar, kontrast dantel desenleri, kalın tropikler, büyük ölçekli Damask ve Kaşmir desenleri ve dekoratif Art-Deco desenleri bulunuyor.

 

 Devam edecek… 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar