TREND 2021/22 SONBAHAR-KIŞ DESEN ve DOKULAR
01 Eylül 2021

Yazı ve grafik: D. Ali Yıldız

 

2021/22 Sonbahar-Kış sezonu kumaş trendlerini ele aldığımız bir önceki yazımızda yaşadığımız pandemi sürecinin de etkisiyle insanın doğaya, ilkel yaşam biçimlerine, yerel kültürlere ve geçmiş değerlere imrenerek baktığına değinmiştik. Bunun desen ve dokulara yansımasına baktığımızda doğadan ilham alan vahşi ve şiirsel baskılar, tek renk çiçek, yaprak desenleri, büyük ölçekli canlı çiçekler ve basit flora çizimleri sezon desenlerinin bir bölümünü oluşturuyor.

 

Aynı şekilde farklı şekilde yorumlanan leopar, zebra gibi vahşi hayvan desenlerini de yine bu grupta değerlendirmek gerekiyor. Öte yandan dünyanın farklı noktalarındaki yerel kültürlere ait renk ve desenler; dünya mirasından ilham alan baskılar, coğrafi desenler bu sezon eklektik bir biçimde kumaşlara yansıyor.

 

 

Başta İskandinav yerel kültürüne ait renk ve desenler olmak üzere, çini ve tezhiplerde gördüğümüz dekoratif bordürler, daha çok İslami sanatta karşımıza çıkan süsleme ve geometrik şekiller, şal desenleri ve Fransız kilim desenleri bu gruba giriyor.

 

Grafik baskılarda bu sezon özellikle soyut katmanlar ve renk blokları öne çıkıyor. İlham verici cesur soyut şekiller ve tekrar eden kesik desenlerle birlikte kullanmak, karmaşık veya kâğıt kesmeyi hatırlatan basit kolajlar ile çeşitli doku baskıları bu temanın olmazsa olmazları. Doğal bitki boyaları ve geleneksel baskı tekniklerinin de dikkat çektiği sezonda, özellikle pamuklu kumaşlarda doğal solma efektleri, akışkan batik desenler sıkça karşımıza çıkacak.

 

 

Baskı dışındaki dokuma kumaşlarda ekose, balıksırtı ve kazayağı, petek dokular, yıpranma efektleri dikkat çekerken; bu sezon altın yılını yaşayan trikolarda kuşgözü, kablo, ‘leno’ veya çift örgülü ‘pointelle’ gibi klasik desenler ve el işçiliğini anımsatan tığ işleri ve kroşeler kullanılıyor. Özellikle dış giyimde farklı geometrik şekillerde kapitonelerin bulunduğu sezonda lazer kesimle elde edilen çeşitli desenler de bulunuyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar