TREND “COUTURE” MODASI
18 Ekim 2019

2019/20 Sonbahar-Kış “couture” koleksiyonlarına bu sezon gündüz giyilebilecek etek, pantolon, tulum ve daha kurumsal bir modayı ifade eden takımlar girmiş olsa da özel gün ve geceler için tasarlanan gösterişli abiyeler bir kez daha modanın en şaşalı yönüne işaret ediyor.

 

Omuz, kol hacimleri ve kemer detayları ile 80’lerin siluetlerine de yer veren sezonda, özellikle kabarık etekli prenses siluetlerinin vazgeçilmezi tül ve organze oldu. Sezona özgü yeniliklerde ise bilekte biten elbiseler, iki farklı kumaş, doku veya rengin bir arada kullanıldığı tasarımlar ve çoğunluğu tül olan şık etekler var.

Maria Grazia Chiuri'nin, yerel kültürlerden ilham alarak Dior için hazırladığı siyah ağırlıkta gotik koleksiyonunu saymazsak, Paris’teki 2019/20 Sonbahar-Kış “couture” podyumuna neredeyse tümüne ışıltı, renk ve romantizm hâkimdi. Lüks terzilik açısından modanın zirvesi kabul edilen ‘haute couture’ abiyelerde tasarımcılar bu sezon bir yandan transparan detaylar, derin dekolteler, yüksek yırtmaçlar, sürpriz yarık ve kesikler ile tene vurgu yapan baştan çıkarıcı bir kadın ortaya çıkarırken; öte yandan daha deneysel bir yaklaşımla ele alınan abartılı hacimler ile geleceğe, Greek ve Roma gibi klasik estetikle flört eden işleme ve detaylar ile geçmişe göz kırptı.

 

Büyük hikâyesi ‘güçlü terzilik’ ve ‘lüks materyaller’ olan haute coture koleksiyonlarında bu sezon gündüz giyilebilecek etek, pantolon, tulum ve daha kurumsal bir modayı ifade eden takımlar girmiş olsa da özel gün ve geceler için tasarlanan gösterişli abiyeler bir kez daha modanın en şaşalı yönüne işaret etti. Ralp & Russo, Fendi, Valentino, Azzaro ve Armani Privé dışında özellikle Lübnan ekolünü temsil eden Elie Saab, Zuhair Murad, Georges Chakra, Ziad Nakad, Reem Acra ve Georges Hobeika’nın masallardan çıkmış izlenimi veren rafine koleksiyonları sezona damgasını vuracak gibi görünüyor.

Kemerle birlikte vurgulanan omuz, kol hacimleriyle 80’lerin siluetlerine de yer veren 2019/20 Sonbahar-Kış “couture” koleksiyonlarında özellikle kabarık etekli prenses siluetlerinde tül ve organze başrolde. Gece elbiselerinin olmazsa olmazı kristal süslemeler ve dantel detayları dışında sim veya metalik efektler, gofre dokular, saçaklar, üç boyutlu süslemeler, pelerin ve aller yorumları, büyük kurdeleler, zarif kemerler, plise, büzgü ve çeşitli katlama tekniklerinin dikkat çektiği sezonda, ütüsüzmüş izlenimi veren ince sert kumaşlar, satenler, jakarlar ve kadifeler dikkat çekiyor. Sezona özgü yeniliklerde ise bilekte biten elbiseler, iki farklı kumaş veya rengin bir arada kullanıldığı tasarımlar ve çoğunluğu tül olan şık etekler öne çıkıyor.

 

 

RENGÂRENK KIŞ

Armani Privé ve Fendi’nin bir su damlası berraklığındaki soft renkleri, Ralp & Russo’da koleksiyonun neredeyse tümüne nüfuz eden beyazlar, Christian Dior’un siyahları ve birçok tasarımcıda gördüğümüz ‘nude’ tonlarından başlayarak toprak tonlarına uzanan klasik abiye renkleri sezonun ana renklerini oluşturuyor. Bunların dışında Sonbahar-Kış sezonu beklenenin ötesinde canlı bir renk paletine sahip. Sarı, turuncu ve kırmızı gibi sıcak renklere, lila, mürdüm gibi melankolik renkler ve yeşilin birçok tonu eşlik ediyor.

İKİLİ RENKLER

Beyazın, siyah veya kırmızı ile kullanıldığı kontrast yaratan klişelerin yeniden yorumlandığı

2019/20 Sonbahar-Kış “Haute Couture” koleksiyonlarında şaşırtıcı renk birlikteliklerinin yanı sıra etkileyici ‘ton sür ton’ önerileri de mevcut.

 

SOFT ROMANTİZM

2019/20 Sonbahar-Kış ‘couture’ koleksiyonlarında, kimi zaman tasarımın tümünde, kimi zaman eteklerde veya detaylarda kullanılan tül ve organze, sezonun romantik yanını temsil ediyor. Bu tasarımlar soft renklerle buluştuğunda ise romantizm zirveye taşınıyor.

PELERİN VE ALLER

Kimi zaman boyundan başlayıp tüm omuzu kapatan kalınlı inceli pelerinler, kimi zaman elbisenin bir parçası olarak benzer kumaş veya renkten tasarlanan pelerin detayları sezonun yükselen trendlerinden. Aynı şekilde özellikle eteklere yandan hacim veren ‘aller’ yorumları da birçok koleksiyonda kendine yer buldu. 

 

KRAŞLI KUMAŞLAR

Sezonun yeni ve güçlü trendlerinden biri ütüsüzmüş izlenimi veren kraşlı kumaşlar, 2019/20 Sonbahar-Kış ‘Haute Couture’ koleksiyonlarının neredeyse tümüne girdi.

 

 

ANTİK ÇAĞ

Bu sezon Fendi, Dolce & Gabbana ve Christian Dior gibi birçok moda evi Roma, Greek giysilerinden ilham alan tasarımlara yer verdi. Dior’un Roma savaşçı giysilerinin siyah yorumuna yer verirken, Dolce & Gabbana antik çağın varsıl yönüne işaret eden altına yer verdi. Aynı şekilde Kleopatra ve bir Shakespeare karakteri olan Ophelia da podyumda kendine yer buldu.

 

KADİFENİN DÖNÜŞÜ

Bir süredir kış koleksiyonlarında dahi pek görmediğiniz kadife, bu sezon müthiş bir geri dönüş yaşadı. En çok siyah renk ve bilek üstünde biten elbiselerde tercih edilmekle birlikte özellikle Elie Saab’ın kadife renk paleti görülmeye değer.

 

TULUM / ETEK / PANTOLON

Paris Couture Haftası’nda sergilen 2019/20 Sonbahar-Kış ‘Haute Couture’ koleksiyonlarında abiye kıyafetler ve kokteyl elbiseleri dışında kurumsal modaya uygun takımlar, şık tulumlar, pantolon ve etekler de hayli fazlaydı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar