TREND HAYAT DEVAM EDİYOR
09 Ağustos 2021

Küresel moda dünyasına yön veren marka ve tasarımcıların 2021/22 Sonbahar/Kış sezonu için hazırladıkları ve ağırlıkta dijital sunumlarla karşımıza gelen son koleksiyonları yaşamın coşkusunu ve gücünü, aydınlanmayı, enerjiyi, özgürlük duygusunu, umudu, kadın gücünü ve yeni başlangıçları vurguluyor. Uluslararası trend kuruluşu Trendstop’un ana temasını Integrated Globalism / Entegre Küreselcilik olarak açıkladığı sezonda, fiziksel dünyadaki sınırlara rağmen sektör oyuncularının kapsayıcı bir kültürün teşviki yoluyla bizi küresel topluluğumuzla yeniden birleştirmeye yönlendireceği vurgulanıyor.

 

 

Editör: D. Ali Yıldız

 

Beyrut’taki atölyesi yıkıcı bir patlamada yerle bir olan Zuhair Murad, bu olayın ardından Paris’te sergilediği ‘haute couture’ koleksiyonu hakkında şunu söylemişti:

 

"İnsanlar, hayattan zevk almak, tekrar dışarı çıkmak, yeni parçalar satın almak, güzel görünmek ve ihtişamlı lüks duygusuna yeniden sahip olmak istiyorlar.”

 

Türkçe’nin en güzel söz kalıplarından olan, ‘Hayat devam ediyor’ ile anlatılmak isteneni de çağrıştıran bu cümle, aynı zamanda 2021/22 Sonbahar/Kış moda trendlerinin çıkış noktasına işaret ediyor. Zuhair Murad yalnız değil, Hermès'den Nadège Cybulski, şimdi acil olanın yeniden yaşamak olduğuna vurgu yaparken, Jil Sander "Herkes için bir değişim zamanı,” diyor.

Bir kez daha dijital sunumların ağırlıkta olduğu bir sezon geçiren moda dünyası, sergilenen son koleksiyonlarda gündemin kasvetine rağmen kış koleksiyonlarından beklenmeyecek şekilde yaşamın coşkusunu ve gücünü, aydınlanmayı, enerjiyi, özgürlük duygusunu, umudu, kadın gücünü ve yeni başlangıçları vurguladı. Pantone sezon renklerini açıklarken, yaşam tarzımızı destekleyen keşifleri ve yeniden ortaya çıkma vaadine dikkat çekti. “Değişim” kavramına vurgu yapan WGSN ise yaratıcı tasarımlarda rengin önem kazandığını hatırlatarak bilginin yoğun olduğu, dikkat süresinin azaldığı bu dönemde dağınıklığı ortadan kaldırmak ve öne çıkmak için en iyi aracın renkler olduğunu ifade ediyor.

Daha önceki bölümlerimizde yer alan 2021 İlkbahar/Yaz Moda Trendleri yazımızda (buradan okuyabilirsiniz) insanların bir yandan rahat kıyafetlere, korunaklı siluetlere, güven veren teknik veya ekolojik kumaşlara yönelirken, diğer yandan umudunu kaybetmeyen, özgürlüğü çağıran, yaşamı ve güzel giyinmeyi kutlayan özel tercihler yaptığını söylemiştik. Pandemi gölgesinde hazırlanan 2021/22 Sonbahar/Kış koleksiyonlarında da durum pek değişmemiş görünüyor. İçeride kalma ve maskeli yaşama deneyimlerine rağmen insanların dışarı çıkma hevesi azalmadı hatta arttı denilebilir. İnsanlar güzel giyinmek ve bunu diğer insanlarla paylaşmayı dünden daha çok arzuluyor.

 

Çünkü hayat her şeye rağmen devam ediyor!

 

2021/2022 SONBAHAR-KIŞ ANAHTAR PARÇALAR

 

Yaşadığımız ekolojik felaketler, küresel iklim krizi gösterdi ki “Sürdürülebilir Moda” kavramı bizim yeni gerçeğimiz olmak zorunda. Dünya kültürü temaların kişiselleştirilmiş stillerle buluştuğu sezonda, konfor ve rahatlık ön planda. Doğal elyafların, etik üretimin önemini koruduğu sezonun ısınan renk paletinde dijital olarak doygunluğu artırılmış parlak renkleri, kilden gölgeli yeşile uzanan dingin doğal tonlar dengeleyecek. Büyük mücevherlerin ve görkemli hacimlerin öne çıktığı ‘haute couture’ koleksiyonlarında ikili renk kullanımları dikkat çekerken yükselen bel çizgisi ile yeni bir siluetin ortaya çıktığı sezonda, yenilikçi yapısal formlar, keskin çizgiler ve füturistik detaylar var.

 

Günlük giyimde uzun süredir gardıroplara girmeyen süveterlerle birlikte yükselişe geçen trikolar müthiş bir şekilde alanını genişletti. Bel hizasında biten ‘crop-top veya kimisi ‘body-con’ olmak üzere bir süredir gündemde olan elbiselerin ve kazak-elbiselerin de bulunduğu bu grupta erkekler için düşük omuzlu bol kazaklar, önden iri düğmeli veya tamamen düğmesiz düz hırkalar, ince seyrek dokumalar bulunuyor. Bunun dışında özellikle dış giyimde yakaların sivrildiği, düğmelerin büyüdüğü look’ları görmeye hazır olun.

 

İşte hazır giyim firmaları için koleksiyonlarında mutlaka bulunması gereken diğer kilit parçalar.

 

Bir klasik sayılabilecek indigo mavisi, özellikle günlük ‘casual’ ve spor giyim ile dış giyim için gözden kaçırılmaması gereken bir renk. Yüksek konsantrasyon sağlayan bu mavi ton, başta denim olmak üzere farklı kumaşlarda kadın veya erkek koleksiyonlarında şişme mont, pantolon, şort, büyük cepli ceket ve pardösü olarak risksiz bir tercih olacaktır. Bej, yumuşak gri veya sahra tonlarında lüks bir palto veya beli kemerli uzun bir manto; kil renginde kazaklar, omuzu açık elbiseler ve kol ve omuzlarında cepler olan bomber ceketler, koyu yeşil rugan deri bir ceket, aynı tonlarda akıcı kumaştan bir gece elbisesi veya daha açık pastel tonlarında bir mini sezonun kurtarıcı parçaları arasında yer alabilir.

 

Özellikle takımlarda monoblok görüntülerin yükselişe geçtiği sezonda, leylak rengi diz altı günlük bir elbise, tül detaylı siyah bir gece elbisesi, koyu kırmızı şifon gömlek, renkli çoraplar ve süper parlak renklerde grafik baskılı taytlar, renk renk tulumlar ve bodysuit’ler oldukça ilgi görecek. Geçen sezon patlama yaşayan etekler, bu sezon mini ve midi varyasyonları ile devam ediyor. Denimde mini, ekose pamuklularda asimetrik midi ve akıcı kumaşlarda (gümüş de olabilir) plili modellerle çeşitlenen eteklerde yüksek bel alternatifinin de düşünülmesi gerekiyor. Gri, lila, bej renklerde pelüş benzeri yumuşak ve hacimli materyallerle evde ve sokakta giyilebilecek üstler, paçaları bilekte biten yüksek bel plili pantolon, sarı veya pembe bir blazer, ince triko bir bluz, neon renklerde şişme mont, yapay kürkler ve vahşi desenler de önümüzdeki sezon sıkça karşımıza çıkacak. Aksesuarlarda çeşit çeşit şapkaların neredeyse her koleksiyona girdiği sezonda büyük çantalar ve yüksek topuklu uzun çizmeler bulunuyor.

 

SİLUET

 

Marni ve Mark Jacobs gibi insan vücudunu neredeyse şekilsiz, büyük bir kütlenin içinde kaybeden sıradışı tasarımları; Balenciaga’nın abartılı hacimleri ve Kenzo’nun görece daha belirgin bol kapüşonlu giysilerinin oluşturduğu siluetler adeta modanın ticari yönüne değil, kavramsal yönüne vurgu yapıyor. 2021/22 Sonbahar-Kış sezonu koleksiyonlarında şaşırtıcı bir şapka çeşitliliği karşımıza çıkıyor. Yüksek topuklarla birlikte normalden çok daha uzun ve heybetli bir siluet ortaya çıkaran bu eğilim sezonu hayli farklılaştırıyor. Kapüşonlular ve parmakları gizleyen uzun kolları da dikkate alınca, soğuk kış günlerinde insanların adeta sıcak bir kozaya ihtiyaç duyan korunaklı siluetlere yöneldiği söylenebilir. Bununla birlikte tene vurgu yapan tasarımlar da hayli fazla. Omuz detaylı veya straples elbiseler ile sezonun mini trendlerinden biri olan ‘crop top’ üstler, keza süper miniler hatları ortaya çıkararak daha feminen bir siluet ortaya çıkarıyor. Sezonun başka bir silueti ise dümdüz bir çizgi yaratan elbiseler veya üst kısımdaki hacmi yakalayan bol pantolonlar. Bunlar dışında kemerli dış giyim parçaları veya bele vurgu yapan elbiseler kum saati siluetinin her zaman işe yarar olduğunu gösteriyor. Son olarak bel çizgisinin yukarı çekildiği modellerin de hayla fazla olduğu gece elbiselerinde çoğu tül, saten veya jakarlı dokumalardan hacimli etekler klasik prenses siluetini devam ettiriyor.

 

Bir sonraki bölümde: “2021/22 Sonbahar-Kış Renkleri”

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar