TREND 2021 İLKBAHAR/YAZ MODA TRENDLERİ
16 Aralık 2020

Daha önceki sezonlardan farklı olarak bu kez karantina sırasında koleksiyon hazırlayan moda evleri ve tasarımcılar beklendiği üzere karamsar olmak yerine iyimser bir sezonun işaretlerini verdiler. Özel gün ve gecelerin büyük ölçüde iptal edildiği, eğlenceli buluşmaların ertelendiği; insanların evlerinde geçirdiği zamanın arttığı, giyinme ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiği bu dönemde moda da tıpkı ruh halimiz gibi iki uç arasında gidip geliyor. İçerinin güven ve konforu ile dışarının davetkar çağrısı arasında kalan insan, 2021 İlkbahar/Yaz sezonunda bir yandan evde giyilebilen daha rahat kıyafetlere, korunaklı siluetlere, güven veren teknik veya ekolojik kumaşlara, sportif giysilere yönelirken, diğer yandan umudunu kaybetmeyen, özgürlüğü çağıran, yaşamı ve güzel giyinmeyi kutlayan özel tercihler yapacak.  

 

2021’E MERHABA!  

 

Tutku, aşk, macera ve yaşam enerjisi yansıtan kırmızı rengin insanlar üzerinde her zaman son derece çekici bir etkisi olmuştur. İçinde bulunduğumuz dönemde, her şeye rağmen umudunu kaybetmeyen, özgürlüğü çağıran, yaşamı ve güzel giyinmeyi kutlayan insanın en özel tercihlerinden biri kırmızı olacak. Özellikle baştan ayağa kullanıldığında maksimum etkiye ulaşan kırmızı renk, 2021 İlkbahar/Yaz sezonunda ValentinoEmilia WicksteadFendiHermèsBalenciagaGivenchySacai ve Chanel koleksiyonlarına farklı tonlarıyla girdi.  

 

1.BÖLÜM:  “MODANIN İKİ UCU” 

Son iki sezonu pandemi gölgesinde geçiren moda endüstrisi, 2021 İlkbahar / Yaz sezonunu karşılamaya hazırlanıyor. Oluşan yeni koşulların dayattığı hızlı ve zorlu uyum sürecinden geçen marka ve tasarımcılar, salgından önce de gündemde olan dijitalleşmeyi zorunlu olarak öne alırken, moda dünyası online platformlarda nefes alıp vermeye devam ediyor. Herkese eşit mesafede olduğu için daha demokratik bir görünüm çizen dijital moda haftaları, sosyal mesafenin korunduğu seyircisiz defileler, Instagram hesaplarından canlı olarak yayınlanan şovlar, YouTube kanalları için hazırlanan sanatsal videolar, ‘Zoom’ üzerinden gerçekleştirilen konferans ve moda sohbetleri, Spotify’da yayınlanan podcast’lar evlere kapanan moda severler için ilk etapta heyecan yaratsa da fiziki organizasyonların heyecanı şimdiden özlenmeye başladı. İşin ticari boyutunu yüklenen sanal fuarlar ve ticaret heyetleri ile ‘online’ alışverişler canlandırılmaya çalışılırken, pandeminin tasarımcılara ve koleksiyonlara olan etkisi 2021 İlkbahar/Yaz sezonunda tam olarak görüldü. Daha önceki sezonlardan farklı olarak bu kez karantina sırasında koleksiyon hazırlayan moda evleri ve tasarımcılar beklendiği üzere karamsar olmak yerine iyimser bir sezonun işaretlerini verdiler.

Özel gün ve gecelerin büyük ölçüde iptal edildiği, eğlenceli buluşmaların ertelendiği; insanların evlerinde geçirdiği zamanın arttığı, giyinme ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiği bu dönemde moda da tıpkı ruh halimiz gibi iki uç arasında gidip geliyor. Fakat bu iki uç siyah ile beyaz kadar birbirinden uzak değil. Tıpkı Pantone’nin yılın rengi olarak belirlediği Ultimate Gray ile Illuminating renkleri arasındaki denggibi ışık ve gölge arasındaki kontrast sezonu tam olarak özetliyor. İçerinin güven ve konforu ile dışarının davetkar çağrısı arasında kalan insan, 2021 İlkbahar / Yaz sezonunda bir yandan evde giyilebilen daha rahat kıyafetlere, korunaklı siluetleregüven veren teknik veya ekolojik kumaşlara, sportif giysilere yönelirken, diğer yandan umudunu kaybetmeyen, özgürlüğü çağıran, yaşamı ve güzel giyinmeyi kutlayan özel tercihler yapacak. Kendimizi daha iyi hissettirecek yenilikçi, cesur tasarımlar, kendimizi daha rahat ve konforlu hissedeceğimiz pratik parçalar, çevreye duyarlı sorumluluk sahibi markalar, doğal kumaşlar sezonun ana karakterini oluşturuyor.  

 

KİLİT PARÇALAR 

Renkli ve coşkulu günlük kıyafetlerde uzunlu kısalı renkli elbiseler, gömleklerboyfriend’ ceketler, trençkotlar, çoğu gömlek yakalı yaratıcı tunikler, vücudu saran ince trikolar, baharlık renki kabanlar, şık eşofmanlar, midi etekler, hırkalar, pantolonlar, ince deriler ve denim baş rolde. Doğal elyaflardan abartısız minimal tasarımlar, modern göçebeleri yansıtan etnik desenler, el işçiliğini yansıtan dokuların da yer aldığı sezonda bir iki sezonu sönük geçiren dantel ve gipür kullanımı geri dönüyor. Lazerle oyulmuş yeni desenler ve küçük hücreli ağ dokulara da yer veren sezonun siluetlerinde özellikle 40’lı yılların elbiseleri ile 90’ların kabarık ve düşük omuzları belirleyici olacak. 2021 İlkbahar / Yaz koleksiyonlarında, transparan elbiselerde kullanılan renkli tüller, soyut çiçek ve ebru desenleriekoseler, dokulu kumaşlar dikkat çekiyor. Ev terlikleri, eşarplar, çok büyük ve çok küçük çantalar, beyaz uzun çizmeler, sarı ve mavi renkteki tamamlayıcı parçalar, geçen sezon başlayan altın zincir detayları ise sezonda en çok göreceğimiz aksesuarlar olacak.  

 

TÜM YÖNLERİYLE SEZON RENKLERİ  

Uluslararası renk otoritesi Pantone Color Institute 2021 İlkbahar/Yaz sezonunda yaratıcılığa ilham veren çok yönlü ve oldukça kapsayıcı bir renk yelpazesine vurgu yapıyor. Daha fazla seçim özgürlüğü sunan renk skalası, günümüz insanın esnek yaşam tarzına ve çeşitliliğine kolayca uyum sağlıyor.  

Doğadan ilham alan çok sayıda tona sahip 2021 İlkbahar / Yaz renk kartelası ruh halimizi yükselten bir enerji ile konfor ve rahatlama düzeyini birleştiren özelliğe sahip. Mücevher tonlarından, çöl tonlarına, Akdeniz’e özgü yumuşak pastellerden parlak tonlara kadar tüm renklerin birbiri ile etkileşim içinde olması, dünyamızın her zamankinden daha kapsayıcı hale geldiğine işaret ediyor.  

 

RİSKSİZ KLASİK RENKLER  

 

Mevsimleri aşan hatta zamansız sayılabilecek çok yönlü nötr renkler sezonun klasik yönünü oluşturuyor. Çölün değişen kum tonlarından, söğüt gölgesine, kayaların gri tonlarından krema tonlarına kadar sezonun beş önemli klasik tonu derin, yoğun, sakin kolay, zahmetsiz ve doğal bir şıklık için ideal.  

 

INKWELL: Derin ve yoğun kararmış bir mavi. 

ULTIMATE GRAY: Sakin, güven veren gri ton aynı zamanda yılın renklerinden biri 

BUTTERCREAM: Kolay ve zahmetsiz kırık beyaz.  

DESERT MIST: Çölün değişen tozlu kum görüntülerinin tonları.   

WILLOW: Bir söğüt ağacında ışık ve gölgeyle çıkan tonlar.  

 

COŞKULU YAZ PALETİ 

 

Güneşli sarılardan portakal tonlarına uzanan ve nihayetinde kırmızıda tutkuya dönüşen 2021 İlkbahar/Yaz sezonu maviler, pembeler, hardallar, yeşiller ile renklenerek mutlu ve parlak bir palete kavuşuyor.  Doğal ve değerli taşların göz alıcı renkleri, kadife çiçeklerinin canlı tonları, gün ışığının sarısı, kristal berraklığında suyun ve açık gökyüzünün tonlarının de yer aldığı bu palette, yanık mercan, kül ve pas tonları da bulunuyor. İki veya birkaç farklı rengin bir arada kullanıldığı sezond zıt kombinasyonlarda siyah-beyaz yer alıyor. Tüm renklerin pastel tonları ise tozlu ve hassas nüansları ile bahar renk paletini mükemmelleştiriyor.  

 

 Devam edecek… 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar