Bu sene 14’üncüsü gerçekleştirilen ‘İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nda ‘Pele’nin Gözyaşları’ tasarımıyla ‘Damla Güden’ birinci, ‘Row And Refine Shine’ tasarımıyla ‘Hale Yılmaz’ ikinci ve ‘Flawed Symmetry’ tasarımıyla ‘Mithila Amy Mohan’ üçüncü oldu.
Türk tekstil endüstrisinin yaratıcı yönünü desteklemek, yetenekli gençlerin sektöre kazandırılması ve özgün kumaş tasarımlar yaratılarak katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana yapılan, ‘İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nın bu seneki kazananları 16 Kasım 2019 tarihinde yapılan final gecesiyle belli oldu.
Kumaş tasarımı konusunda Türkiye’nin en önemli platformu olan ‘İstanbul İTHİB Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nda, Tuvanam markasının yaratıcısı Tuvana Büyükçınar’ın şekillendirdiği koleksiyonlar arasında ‘Pele’nin Gözyaşları’ tasarımıyla ‘Damla Güden’ birinci olarak 50 bin TL para ödülü almaya hak kazandı. Birinci seçilen Damla Güden ödülünü Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, TİM Başkanı İsmail Gülle ve İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz’ün elinden aldı. ‘Row And Refine Shine’ tasarımıyla ‘Hale Yılmaz’ ikinci, ‘Flawed Symmetry’ tasarımıyla ‘Mithila Amy Mohan’ üçüncü oldu.
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) destekleriyle İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından organize edilen yarışmaya Türkiye’den ve yurt dışından gelen üç yüzü aşkın başvuru yapılmıştı.
TASARIM, KUMAŞ FİYATINI YÜKSELTİYOR
Final gecesine katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay burada yaptığı konuşmada: “Ülke olarak tekstil alanında rekabete ayak uydurmak ve daha iyi koşullara sahip olmak için tasarım, inovasyon, moda ve marka yaratmak bizim için çok önemli. Katma değeri artırmak için bu alanlarda gelişmeyi sürdürmeliyiz. Bu sebeple bakanlığımız bu nitelikte yarışmaları desteklemeye devam edecektir,” diye konuştu.
Yarışmanın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle sürdürülebilir kalkınmanın odak noktası olan ihracatımızı daha nitelikli ve değerli hale getirebilmek için bu yarışmaların hemen hemen her ilde, tasarımın dokunduğu her sektör nezdinde hayata geçirmek, değişimin temsilcisi genç tasarımcıları daha da teşvik etmek gerektiğine inandığını belirtti. İsmail Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tasarım farkıyla sıradan bir kumaş piyasa fiyatının birkaç katı değere sahip olabiliyor. Dolayısıyla, bugün tasarımcılarımızın sunmuş olduğu ürünleri, yarın Paris’te, Milano’da ve New York’ta mağazalarda ve insanların üzerinde görebilmek için fiyat rekabetinin ötesine geçip, bilgi, estetik ve teknolojiyi harmanlayıp başarılı bir şekilde pazarlamak için çalışıyoruz.”
MAKİNELERE YATIRIM YAPTIK, SIRA İNSANDA
14.Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması’nın açılış konuşmasını yapan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ise şunları söyledi: “Tekstil sektörü olarak makinelere yıllarca çok büyük yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. İlerleyen süreçte artık insana daha fazla yatırım yapmamız gerektiğini anladık. Bu ihtiyacı sektörün en önemli nitelikli insan kaynağı olan tekstil mühendisliği bölümlerinin artık kapanma noktasına geldiği süreçte çok daha iyi bir şekilde anladık. Bugün burada sektörümüzde katma değer yaratan en önemli unsurlardan tasarımın önemini ve tasarımcıya verilen değerin ortaya konduğu bu organizasyon aynı zamanda insana yaptığımız yatırımın bir kanıtı olmuştur,” dedi.