GÜNCEL OSMANBEY’DE NORMALLEŞME BAŞLIYOR
09 Haziran 2020

Mağazaların birer birer açılmaya başladığı Osmanbey’de, ilk siparişler alınmaya başladı. Önümüzdeki günlerde kademeli olarak başlatılacak yurtdışı uçuşlar ile birlikle normalleşme sürecine girilmesi bekleniyor. 92 ülke ile iş birliğine giden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, haziran ayında dış hat uçuşlarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte mağazalarda alınması gereken tedbirler, yapılması gereken düzenlemeler ile çalışanların ve müşterilerin dikkat etmesi gereken hususları bir kez daha hatırlatıyoruz.

 

 

Yeni tip koronavirüs COVID-19 salgını nedeniyle mağazaların bir süredir kapalı olduğu Osmanbey adım adım normalleşmeye doğru gidiyor. Yeni dönemin şartlarına uygun düzenlemeleri yaparak kapılarını açan mağazalar, mevcut iletişim kanalları üzerinden ilk siparişlerini almaya başlarken gözler yurtdışı uçuşların başlamasına çevrilmiş durumda. Özellikle Osmanbey’de faaliyet gösteren dış ticaret firmaları kurumsal satın almacılar dışında kalan küçük ve orta ölçekteki yurtdışı müşterilerin siparişlerini toplamak konusunda yaşanan sıkıntının uçuşların başlamasıyla kısmen çözüleceğini umuyor. 

 

HANGİ ÜLKEYE, NE ZAMAN UÇUŞ BAŞLAYACAK?

 

 

1 Haziran itibariyle iç hat uçuşlarını başlatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, haziran ayında dış hat uçuşlarını kademeli olarak açmak için çalışmalarını sürdürüyor. 92 ülke ile iş birliğine giden bakanlık, haziran ayı bitmeden 40 ülkeye uçak seferleri başlatmayı planlıyor. İlk uçuşlar 10 Haziran'da Yunanistan, KKTC, Bulgaristan ve Katar'a yapılacak. 15 Haziran’dan sonra ise Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Çekya, Hırvatistan, Hong Kong, İsviçre, Japonya, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Singapur, Slovenya ve Tacikistan uçuşlarının başlaması düşünülüyor. Haziran ayının sonuna kadar bu ülkelere Hollanda, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, İrlanda, Karadağ, Kırgızistan, Letonya, Lüksemburg, Norveç, Slovakya ve Belçika katılacak.

 

MAĞAZALARIN YENİ NORMALİ

 

 

Giyim mağazaları, kumaşçılar, aksesuarcılar insan sirkülasyonu ve ürün temasının fazla bununla birlikte mekânın dar ve kapalı olması nedeniyle COVID-19 virüsünün yayılması açısından riskli alanlar olarak görülüyor.

Sosyal mesafeyi korumanın zor olabileceği düşünülerek, öncelikle firmalar ticari faaliyetlerini mümkün olduğu kadar telefon ve internet üzerinden gerçekleştirmeleri öneriliyor.  Evinden çalışabilecek personeli işyerine çağırmayarak daha az kişinin bir araya gelmesine özen gösterilmesi, iş ortakları ve kimi müşteriler ile randevulu çalışılarak insan trafiğinin kontrol edilmesi de alınabilecek önlemler arasında. Uzmanlar, bu süreçte iş yerlerine misafir kabul edilmemesi; ayrıca alınması gereken önlemlerle ilgili uyarıların iş yerinde görünür yerlerde asılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Mağazalarda ilk etapta alınması gereken önlemler şöyle:

Her gün düzenli olarak temizlenmesi gereken mağazalarda, özellikle kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi sık dokunulan yüzeylere ayrıca dikkat edilmeli. Dayanıklı yüzeyler için 5 litre suya yarım küçük çay bardağı çamaşır suyu kullanılabilir.  Yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihazlar ile çalışma tezgâhları, ekipmanları ve aletleri %70’lik alkol ile dezenfekte edilmelidir. Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp iş yerindeki çöpe atmalı, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalı. Tuvaletlerde el kurutma makineleri yerine kâğıt havlu kullanılmalı. Sıvı sabunun her zaman bulunmasına dikkat edilmeli. Tuvalet kapıları, sabunluk ve su mümkünse fotoselli olmalıdır. Personelin kullandığı lavabo müşterilere kapalı olmalı ve sık sık temizlenmeli.

Mağazalar sık sık havalandırılmalı. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan mağazalar, üretici firmayla görüşerek havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimlerini yapmaları gerekiyor. Asansörlerin kullanımı 1 metrelik sosyal mesafeye göre sınırlandırılmalı, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmeli ve bu sayı asansör girişinde belirtilmelidir. Yürüyen merdivenlerin bantları ve diğer ortak alanların kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri gibi sık dokunulan yüzeylerin günde en az üç kez temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalı.

 

 

 

MAĞAZA VE OFİS ÇALIŞANLARI

Personelin virüsün bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilinçli olduğundan emin olun. İşyerinde herkesin maske takmasını ve el hijyenine dikkat etmesini sağlayın. Maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılmasına, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesine özen gösterin. Personelinizde hastalık belirtisi varsa çalıştırmayın ve derhal sağlık kuruluşuna yönlendirin.

Müşteri ile konuşurken, ürün gösterirken 1 metrelik sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor. Sosyal mesafenin geçilmesi durumunda tıbbi maskenin yanı sıra yüz koruyucu kullanılmalı. İğne ve diğer aletler ağza götürülmemeli. Kalem, kaşe, makas ve hesap makinesi gibi malzemeler tek kişi tarafından kullanılmalı ve sık sık dezenfekte edilmeli.

Dinlenme alanlarında ve yemekhanelerde en az 1 metrelik sosyal mesafe korumalı ve maske takılması sürdürülmeli. Yemek yerken veya bir şey içilirken maske çıkarılacağı için bu alanlarda çok sayıda kişinin olmamasına özen gösterilmeli.

 

MÜŞTERİLERE YÖNELİK ÖNERİLER

Çalışan ve müşteri dâhil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınmalı. İş yerinin girişinde müşterinin göreceği ve okuyacağı şekilde içeride uyulması beklenen kurallar yazılmalı. Müşterilerin birbirleriyle ve çalışanlar ile aralarında sosyal mesafe sağlanmalı. Mağazaya mutlaka maske takarak kabul edilmeli, maskenin uygun şekilde kullanıldığından emin olunmalı. Maskesi olmayanlar için girişte maske ve el antiseptiği veya kolonya bulundurulmalı. Sıra beklenmesi gereken yerlerde mesafe yer işaretleriyle belirlenmeli. Müşterilerin mağazada mümkün olduğu kadar kısa süre kalması ve fazla temas etmemesi sağlanmalı.

Deneme kabinleri mümkün olduğu kadar kullanılmamalı veya sınırlı süre kullanılmalı, içeride maske çıkarılmamalı. Kabinde, yüzeylere dokunmamaları için uyarı yazıları olmalı. Her müşteriden sonra kabin dezenfekte edilmeli ve havalandırılmalı. Kabinler kullanılmadığı zamanlarda açık bırakılmalı.

Denenen ürünlere Ultraviyole ışınları kesinlikle uygulanmamalı; bu işlem insan sağlığına zararlı olabilir. Müşteri tarafından dokunulan ürünler, katlandıktan sonra raftaki ürünlerin en altına yerleştirilmeli, askıdaysa arkaya alınmalı. Mümkün olduğu kadar temassız ödeme yöntemleri tercih edilmeli. Kullanma durumunda %70’lik alkol ile temizlenmelidir.

Moda, kumaştır!..
Moda alışkanlık yaratmak, alışkanlıkları değiştirmektir.
Hatta dünyayı değiştirmektir bir süreliğine de olsa ...