GÜNCEL ERLER TEKSTİL’DE BÜYÜK BİRLEŞME
25 Ağustos 2020

Aynı aileden olan ve bugüne kadar her biri bağımsız olarak faaliyet gösteren Osmanbey kumaş piyasasının dört önemli şirketi Erler Tekstil, Arya Tekstil, Rikka Tekstil ve Galip Tekstil tek çatı altında birleşti.

Her biri Osmanbey’in başarılı kumaş firmalarından olan ve bugüne kadar birbirinden bağımsız olarak faaliyet gösteren Erler Group aile şirketleri resmen birleşti. Arya Tekstil, Rikka Tekstil ve Galip Tekstil bundan böyle Erler Tekstil Anonim Şirketi çatısı altında tek bir şirket olarak yoluna devam edecek.

15 Ağustos 2020 tarihinde resmiyet kazanan birleşmeyle birlikte daha önce her firmanın kendi içinde yürüttüğü yönetim, muhasebe, satın alma, ürün takibi, stok kontrolü gibi konular tek elden yürütüleceği için maliyet kalemlerinde önemli bir azalma bekleniyor. Ayrıca daha güçlü bir yapıya kavuşan Erler Tekstil, yaratılan sinerjiyle kurumsal yönetim, satın alma, pazarlama, ürün ve hizmetler konusunda elini güçlendirerek çeyrek asırlık şirket tarihinde yeni bir dönemin kapısını aralamış oldu. Erler Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanlığını İlker Karataş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını ise Tuncer Özvar yürütecek. Şirket ortakları ise Erler Tekstil İcra Kurulu’nda görev alacak. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Erler Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Özvar, son yıllarda küresel ticaretteki daralmaya ve artan rekabet koşullarına dikkat çekerek, birleşme kararının şirketlerin verimliliğini artırmaya yönelik yaptıkları çalışmalar neticesinde 2019 yılının sonunda alındığını, 31 Aralık’ta başlatılan çalışmaların 15 Ağustos 2020 tarihinde neticelendiğini ve tescilinin yapılarak resmileştiğini söyledi.

“Zor Olanı Başardık!”

Türkiye’de genelde aile şirketlerinin bir süre sonra aşmakta zorlandığı birtakım sıkıntılarla karşılaştığını ve bölünmelerin başladığını hatırlatan Özvar, hayata geçirdikleri bu birleşme ile zoru başardıklarının altını çizdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Günümüz ciddi rekabet şartlarında, küresel ticaret hacmindeki küçülmeyle birlikte daralan piyasalar, şirket sahiplerinin oturup işletmelerini en verimli halde nasıl yönetebileceğini düşünmeye zorluyor. Artık kârların azaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu sadece bizde değil bütün dünyada böyle. Tüm ticari işletmelerde verimlilik ön plana çıkıyor. Biz de düşündük taşındık ve verimliliğimizi artırmanın yolunun birleşmekten geçtiğini fark ettik.

Bildiğiniz gibi bizim Osmanbey’de dört tane kumaş firmamız vardı: Erler Tekstil, Arya Tekstil, Rikka Tekstil ve Galip Tekstil. Hepsi Erler Group adı altında görünmekle birlikte, her biri bağımsız yönetim kurulları olan, muhasebe sistemleri birbirinden farklı olan ayrı şirketlerdi. Aralarında ürün ve ihtisaslaşma anlamında farklılıklar olsa da aşağı yukarı dördü de aynı pazara hitap ediyordu. Bu şirketleri tek çatı altında birleştirerek hem bir sinerji yaratalım hem de toplam maliyetleri azaltarak verimliliğimizi artıralım istedik. Bu amaçla yola çıktık. Mali müşavirlerimiz aracılığı ile 31 Aralık’ta çalışmaları başlattık. Gerekli hazırlıklar ve düzenlemeler yapıldı. Pandemiden dolayı süreç biraz sekteye uğramış olsa da en sonunda 15 Ağustos’ta tescilimizi gerçekleştirerek resmen birleştik. Artık Rikka Tekstil, Arya Tekstil ve Galip Tekstil, bundan böyle Erler Tekstil adıyla tek bir şirket olarak yoluna devam edecek. Bununla birlikte, her şubenin kendine göre bir marka değeri olduğu dikkate alınarak tabelalardaki isimlerin devam etmesine karar verildi.”

“Şirket Anayasası Hazırlanıyor”

Birleşmeye karar vermenin cesur bir karar olduğunu ve bunu hayata geçirmenin zor bir süreç olduğunu vurgulayan Tuncer Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sadece, ortakların farklı firmalarda farklı ortaklık hisseleri olmasından kaynaklanan bir teknik zorluk değil, kişisel hırslardan ve alışkanlıklardan kurtulmanın zorluğu var. Dağınık şirketlerin tek bir çatı altında birleştirilmesi konusunda irade ortaya koyacaksanız, bunun için önce zihinsel olarak hazır olmanız, ortakların istekli ve kararlı olması gerekiyordu. Bizler zaten kurumsallaşma adına 2007 yılından bu yana profesyonel destek aldığımız için bunun altyapısı oluşmuştu. Bundan sonraki amacımız Erler Tekstil ailesine uygun olarak bir Şirket Anayasasını oluşturup, bir takım kaide ve kurallarla şirketi geleceğe taşımak istiyoruz. Yazılı kuralları önemsiyoruz. İşletmelerde kişiye bağlı yönetim değil, sisteme bağlı yönetim anlayışının yerleşmesi sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Biz de Erler Tekstil Aile Anayasası ile olası problemler karşısında kişisel tepki vermek yerine şirketin vereceği tepkiyi ana hatlarıyla ortaya koymuş olacağız.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar