DESİGNER ZEYNEP TOSUN
30 Nisan 2019
İstanbul orijinli moda tasarımı denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Zeynep Tosun, hazır giyim ve ’haute couture’ kadın koleksiyonları ile her sezon adından söz ettirmeyi başarıyor. Uluslararası moda dergilerinde sıkça kendine yer bulan tasarımcı, Lady Gaga gibi dünyaca ünlü yıldızlar tarafından tercih ediliyor.

İstanbul doğumlu Zeynep Tosun’un tasarım serüveni, dönemin en iyi terzilerinden olan anneannesinden başlıyor. Teyzesi, Türkiye’nin en zarif kadınlarından olan ünlü oyuncu Filiz Akın; annesi ise İngiltere’de tekstil mühendisliği okuduktan sonra Türkiye’nin önde gelen tekstil markalarının triko tasarımlarını yapmış; daha sonra Nişantaşı ve Paris’te butik açmış güçlü bir kadın.


Zeynep Tosun - Spring Summer 2019

Moda ile iç içe olan bir ailede büyüyen Zeynep Tosun, Milano'da Istituto di Marangoni'de moda tasarımı okuduktan sonra, ilk deneyimini Alberta Ferretti ve Dice Kayek modaevlerinde yaptı. 2007 yılında İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda ilk üçe girerek dikkatleri üzerine çekti. 2008 yılında kendi markasını kurdu ve tasarımları Midnight Express ve Beymen Blender gibi önemli mağazalarda satılmaya başlandı. İstanbullu moda severlerle asıl buluşması ise 2009 yılında yapılan İstanbul Moda Haftası’nda oldu. Genç tasarımcılar için yapılan karma defilede “Kaybolan Kanatlı Denizatı” adını verdiği 2010-11 Sonbahar Kış koleksiyonu ile yer alan Zeynep Tosun, oldukça renkli ve cesur koleksiyonu ile bir anda dikkatleri üzerine çekti. Hemen ardından gelen 2011 İlkbahar/Yaz koleksiyonunda ise moda severler daha satılabilir bir çizginin de gözetildiği başka bir tasarımcıyla tanıştı. 50’lerden ilham alan bu koleksiyonda, kadın vücudunu daha iyi tanıyan; giyinme ihtiyacının nerede tutkuya dönüştüğünü çözen bir Zeynep Tosun vardı.

Zeynep Tosun - Haute Couture

Tasarımcının bundan sonraki koleksiyonları, gerek bütünlük içinde tüm koleksiyona yayılan yenilikçi yanıyla; gerekse tasarımcı ile özdeş ilgi çekici kadın stili ile hayranlık uyandırıcı bir düzeye ulaşacaktı. İlk kült parçalar, 2011-12 Sonbahar/Kış koleksiyonundan geldi. Vücudu saran yumuşak ince siyah deri üstler, aynı renkte deri veya tül-şifon etekler, etkileyici baskılar, tasarımcının çok sevdiği gömlek yakalar… Ama asıl çıkışını Paris Moda Haftası’nda sergilediği 2012 İlkbahar/Yaz koleksiyonu ile yaptı. Renkli, geleneksel, modern, özgün ve cesurdu. Sonrasında, Londra Moda Haftası kapsamında ‘House of Evolution’da “İki Başlı Kuş” adını verdiği 2012-13 Sonbahar/Kış koleksiyonunu sunan Zeynep Tosun, hemen ardından Anka Kuşu’ndan ilham alan 2013 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu’nu Londra ve İstanbul moda haftalarında podyuma çıkardı. 2014 yılına geldiğimizde ise İstanbul Fashion Week dışında Londra Moda Haftası’nın da müdavim tasarımcılarından birisi haline gelen Zeynep Tosun, önceki senelerde bu iki şehir arasında yaşadığı bölünmeyi farklı bir yaklaşımla çözme yoluna gitti. Dördüncü kez katıldığı Londra Moda Haftası’nda 2014-15 Sonbahar/Kış Hazır Giyim Koleksiyonu’nu sunan Zeynep Tosun, Mercedes Benz Fashion Week İstanbul’da da ilk kez “Haute Couture” defilesi gerçekleştirerek büyük bir sürpriz yaptı.

Zeynep Tosun - Haute Couture

Devam eden koleksiyonlarda Anadolu kültürüne, geleneksel el sanatlarına çok daha fazla yer veren ve üretim sürecine Anadolulu kadınları da dâhil ederek, sosyal sorumluluk örneği sergileyen Zeynep Tosun’un koleksiyonları Etiler’deki kendi mağazası dışında, Gizia Gate ve çeşitli internet sitelerinde satılıyor. Bir süredir Koton ile işbirliği yapan tasarımcının Zeynep Tosun for Koton kapsül koleksiyonu bulunuyor.

Zeynep Tosun - Haute Couture

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar