DESİGNER Türkiye’nin Moda Elçisi EROL ALBAYRAK
06 Kasım 2019

Türkiye’yi yurtdışında başarı ile temsil eden moda tasarımcısı Erol Albayrak meslekteki 25’inci yılını geride bırakırken; İngiltere, Belçika, USA, Hollanda, Almanya ve Ortadoğu’nun lüks butiklerinde satılan koleksiyonları ile ülkemize tanıtım anlamında ciddi değer kazandırmaya devam ediyor.

 

 

2020 İlkbahar/Yaz ‘Couture’ koleksiyonu ile geçtiğimiz ay katıldığı Beyrut Moda Haftası’nda büyük ilgi gören Albayrak, küresel bir marka olma yolunda önemli bir adım attı. Nişantaşı’nda yer alan butiğinde de kişiye özel “haute couture” hizmeti de veren Erol Albayrak,  aynı zamanda denim, deri ve iç giyimde dâhil olmak üzere tekstilin farklı iş kolundaki birçok firmaya tasarım danışmanlığı yapıyor ve kumaş firmaları için koleksiyonlar hazırlıyor.

 

Zamansız diye tanımlanabilecek koleksiyonlarında kültürel dokunuşları barındıran sanatsal yansımaları, günümüz formlarına göre yeniden yorumlayan Erol Albayrak’ın 2020 İlkbahar/Yaz ‘Couture’ koleksiyonu ilhamını mermer desenlerden alıyor. Lurexli şifon, ziberlin, tül, gazar, gibi sıradışı kumaşlarla, couture tekniklerinin yoğun olarak kullanıldığı koleksiyonun renk paletinde mavi, şampanya, ekru, siyah, pembe, bordo renkleri ile gümüş ve altın gibi metalik tonlar dikkat çekiyor.

 

“Her yıl İlkbahar/Yaz ve Sonbahar/Kış koleksiyonlarının ara ve kapsül devamlarını hazırlıyoruz. Tasarım süreci sezon trendlerine göre kumaş ve aksesuar araştırmaları ile başlar. Buna paralel olarak hazırlanan ‘board’larda ürün taslakları ve kalıp uygulamaları belirlenir. Yeni model kalıplarının uygulamaları çalışılır. Nakış ve drapaj teknikleri üzerinde konsept uygulamalar yapılır. Tüm bunları hayata geçiren bir ekibimiz var. Model kalıp, dikim ve nakış uygulama departmanları bir biri ile paralel çalışır. Haute Couture ve Hazır Giyim olmak üzere iki ayrı departmanımız bulunmaktadır.”

 

 

Erol Albayrak

Trabzonlu bir ailenin çocuğu olarak 1971 yılında İzmir’de doğan Erol Albayrak, ilk ve orta öğreniminin ardından Fashion & Art moda ve sanat akademisinde moda eğitimi aldı. Moda kariyerine 1990 yılında başladı. İzmir'de birçok kurumsal firmada tasarım yöneticiliği yaptıktan sonra Cemil İpekçi'nin atölyesine transfer oldu ve burada 6 yıl çalıştıktan sonra kendi atölyesini kurdu. İlk koleksiyonunu Düsseldorf CPD Moda Fuarı’nda sergiledi. Defile “Selamlık” adıyla 2001 yılında Hollanda Kraliyet Ailesi’nin sponsorluğunda gerçekleşti ve aynı yıl Hollanda Kraliyet Ailesi'ne ait Prince Clause Fund tarafından proje ödülüne layık görüldü. Albayrak halen aynı fona bağlı olarak Orta Asya Kültür ve Sanat Projeleri ile ilgili danışmanlık görevine devam ediyor.

 

4 kez "Dünyanın En İyi Giysi Tasarımı Ödülü"ne layık görülen Albayrak, dünya çapında birçok önemli organizasyonun giysi tasarımlarını gerçekleştirdi. Bunların arasında NBA (Amerikan Basketbol Ligi) Spor Giyim Koleksiyonu, Atlanta Olimpiyat Komisyonu Spor Giyim Koleksiyonu ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı Kültür Haftası Koleksiyonu gibi koleksiyonlar yer aldı.

 

 

2007 yılında Rotterdam Moda Fonu'nun kurulmasında aktif görev aldı, 2008 yılında Bridges to Fashion Projesi'ne destek verdi. Ardından projenin İstanbul ayağında yapımcı olarak görev aldı.

 

Sosyal konulara dikkat çekmek ve toplumsal fayda sağlama amacı ile özel projeler de üreterek bunları hayata geçiren Albayrak, halen çok ilgi çeken tarihsel ve etnik öğeleri günümüz dünyası ile harmanladığı tematik çalışmalarına devam ediyor.

 

Bugüne kadar koleksiyonlarını Hollanda, Rusya, İsrail, ABD, Japonya, Yunanistan, Ukrayna, Bulgaristan, Letonya, Romanya, Kıbrıs, Mısır, Azerbaycan ve Kazakistan‘da sergileyerek Türkiye’nin tanıtımında önemli rol üstlenen Erol Albayrak, son yıllarda ise Paris ve Beyrut gibi modanın başkenti kabul edilen şehirlerde defile gerçekleştiriyor. Dönem dönem İstanbul Moda Haftası’na da katılan Erol Albayrak’ın koleksiyonları şu anda, İngiltere, Belçika, Amerika, Hollanda, Almanya gibi Avrupa ülkeler ile Ortadoğu’nun lüks butiklerinde satılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR Diğer Yazılar